Manifestacije

Manifestacije

Cilj naših manifestacija je očuvanje, njegovanje, prezentacija i popularizacija ukrajinskog jezika i kulture kroz dramske predstave, izdavaštvo, ukrajinske pjesme, ples, narodnu kuhinju, narodnu nošnju, rukotvorine i sve ostale svojstvenosti ukrajinskog naroda koji na prostorima Hrvatske živi već više od jednog stoljeća. Osim toga, na taj način se nastoji upoznati i ostale mještane sa bogatstvom ukrajinske kulture i utjecati na poboljšanje razine razumijevanja i kvalitete zajedničkog života doprinoseći razvoju stupnja multikulturalnosti sredine u kojoj živimo.

Dan vezene košulje “vyšyvanky” praznik nacionalnog dostojanstva
Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske obilježila je 19. svibnja Svjetski dan vezene košulje-vyšyvanky. Ovaj praznik već dugi niz godina obilježavaju članovi ukrajinskih kulturno-prosvjetnih udruga koje djeluju u okviru središnje organizacije Ukrajinaca u Hrvatskoj.
Dan vezene košulje relativno je novi praznik osmišljen za promicanje zajedništva i kulturnog preporoda multinacionalnog ukrajinskog naroda.
Obilježava se trećeg četvrtka u svibnju, odnosno ove godine 19. svibnja.
Ideju o proslavi inicirala je 2006. godine studentica fakulteta povijesti Černjivetskog Nationalnog Sveučilišta. Prema njenim riječima, bila je inspirirana poznanikom koji je stalno nosio vezenu košulju. Vezene košulje te godine obukao je toliki broj učenika da je kasnije praznik preuzeo međunarodne razmjere.
Vezene košulje tipične su za mnoge zemlje svijeta, ali u Ukrajini postale su simbol nacionalnog identiteta.
Njezini ornamenti simboliziraju sve vrijednosti koje se dobro razumiju diljem svijeta: obitelj, ljubav, vjera, nada, obiteljsko sjećanje, žeđ za slobodom, neovisnost i slobodan duh.Vyšyvanka je odraz drevnih ukrajinskih tradicija,
kulture i povijesti. Vezena košulja je naša jedinstvena amajlija i svojevrsni kodeks našeg naroda!