Održana 15. Središnja manifestacija kulture Ukrajinaca Hrvatske


Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske i Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo “Dnjipro” Rijeka pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH, Veleposlanstva Ukrajine u RH i Primorsko-goranske županije organizirali su 15. Središnju manifestaciju kulture Ukrajinaca Hrvatske.
Ovogodišnja Manifestacija je održana od 22. do 26.lipnja 2022. u gradovima na obali Jadrana; Matuljima, Lovranu, Mrkopalju, Rijeci i Opatiji. U okviru programa održano je “6.
Međunarodno natjecanje Ukrajinska solo pjevanja u Rijeci”, 1. Međunarodno natjecanje “Ukrajinska plesna revija”, Koncert “Ukrajina Mrkoplju s ljubavlju”, Svečana povorka u ukrajinskim narodnim nošnjama “Za Ukrajinu u EU”, predstavljena su tradicionalna ukrajinska jela, upriličena izložba slika i ručnih radova, a manifestacija je završena upečatljivim Gala koncertom u kojem su sudjelovale sve ukrajinske udruge članice Ukrajinske zajednice RH, pobjednici međunarodnog natjecanja “Ukrajinska solo pjevanja u Rijeci “ i “Ukrajinske plesne revije” i gosti iz Ukrajine.
Kroz višednevni program manifestacije, širokoj javnosti predstavljena je ukrajinska kultura s ciljevima očuvanja kvalitetne integracije ukrajinske manjine u društvu, očuvanja i njegovanja običaja i tradicija Ukrajinaca koji podliježu snažnom utjecaju asimilacije, razvoja mutlikulturalnosti ali je postignut još jedan cilj koji se nametnuo uslijed brutalne agresije na Ukrajinu- integracija prognaničke populacije iz Ukrajine u hrvatsko društvo europskih demokratskih načela.

 

Manifestacije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)