SKUP PODRŠKE UKRAJINSKOM NARODU I UKRAJINI „HRVATSKA ZA UKRAJINU!“

Zagreb, 240224. Trg bana Josipa Jelacica. Skup podrske Ukrajini na drugu godisnjicu pocetka ruske agresije na Ukrajinu. Foto: Nera Simic / CROPIX


24.02.2024. na drugu godišnjicu početka ruske agresije na Ukrajinu u Zagrebu je održan skup podrške ukrajinskom narodu i Ukrajini „Hrvatska za Ukrajinu”. Na glavnom zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića okupili su se brojni građani koji su došli pružiti potporu Ukrajini. Okupljenima su se obratili Nj.E. veleposlanik Ukrajine Vasilj Kyrylić, Nj.E. veloposlanik Belgije William De Baets, zastupnik Europskog parlamenta gosp. Karlo Ressler, gradonačelnik gosp. Tomislav Tomašević, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja gosp. Tomo Medved, Nj.E. veleposlanica SAD- a Nathalie Rayes, zastupnica u Hrvatskom saboru gđa. Zdravka Bušić.

„Sloboda i demokracija su ključne riječi svakog Ukrajinca. To su riječi kojih se boji ruski agresor. Ukrajinci se bore i ginu za slobodu“ istaknuo je veleposlanik Ukrajine Vasilj Kyrylić , pozvavši na jedinstvo i zajedništvo. Sloboda i pravda će pobijediti! Ukrajina će pobijediti! Sloboda i mir Ukrajini! Slava Ukrajini!!! Herojima slava ! Hvala Hrvatska!!! su usklici koji su odjekivali trgom cijelo vrijeme održavanja skupa.

Članovi Ukrajinske zajednice RH na čelu s predsjednikom Vladom Karešinom su aktivno podržali skup potpore. Više 95 članova Ukrajinske zajednice iz Vukovarsko – srijemske, Osječko – Baranjske, Brodsko – posavske i Sisačko – moslavačke županije okupili su se zajedno kao velika ukrajinska obitelj s ciljem podrške ukrajinskom narodu u njegovoj borbi protiv ruske agresije. Zajedno s članovima društva bili su i preseljene osobe iz Ukrajine koji su u Hrvatskoj našli utočiše. Cijeli demokratski svijet tog dana se ujedinio u podršci i pomoći ukrajinskom narodu i Ukrajini u borbi za slobodu, demokraciju, temeljna ljudska prava i prava čovjeka.

Skup podrške ukrajinskom narodu i Ukrajini u Zagrebu organizirali su Veleposlanstvo Ukrajine u RH, Grad Zagreb i Ukrajinska zajednica Grada Zagreba uz potporu Ukrajinske zajednice RH, Vukovarsko – srijemske i Brodsko – posavske županije.

 

Obljetnice, tribine, okrugli stolovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)