OTVOREN UKRAJINSKI DOM U VUKOVARU


U organizaciji Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske i Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva „Ivan Franko“ Vukovar, 31. svibnja 2023. godine svečano je otvoren Ukrajinski dom u Vukovaru.

Otvorenje Ukrajinskog doma u Vukovaru je izuzetan i važan povijesni događaj za Ukrajince u Republici Hrvatskoj jer svjedoči o postojanju i aktivnom životu Ukrajinaca kako u gradu Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji, tako i u cijeloj Republici Hrvatskoj kao jedne od najstarijih ukrajinskih dijaspora u svijetu.

U izgradnji Ukrajinskog doma u Vukovaru veliki je doprinos članova UKPD „Ivan Franko“ Vukovar te Ukrajinske zajednice RH . Osim Ukrajinaca iz Republike Hrvatske, izgradnju Doma potpomogla je i ukrajinska dijaspora iz Australije i Kanade, Svjetski kongres Ukrajinaca,  Republika Hrvatska,  Savjet za nacionalne manjine, Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara, Vukovarsko-srijemska županija te Grad Vukovar.

Događaju otvorenja Ukrajinskog doma u Vukovaru prisustvovali su veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj Njegova Ekselencija Vasylj Kyrylyč, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zvonko Milas, saborski zastupnik 12 nacionalnih manjina Veljko Kajtazi, potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Vladimir Ham, zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Franjo Orešković, predsjednica Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara Ljiljana Blažević, predsjednik Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske Vlado Karešin, svi dosadašnji predsjednici Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske, predsjednici ukrajinskih udruga – članica Ukrajinske zajednice RH te brojni drugi gosti iz zemalja regije.

Nakon svečanog blagoslova i posvećenja Ukrajinskog doma, koje je odslužio mjesni grkokatolički župnik o. Oleg Zakaljuk, prisutnima se obratio veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj NJ.E. Vasylj Kyrylyč i proglasio Ukrajinski dom u Vukovaru otvorenim.

Nadamo se kako će se ovaj Ukrajinski dom u Vukovaru uspješno koristiti mnogo godina s ciljem očuvanja identiteta i kulturne autonomije ukrajinske nacionalne manjine kako u Republici Hrvatskoj tako i u regiji.

Manifestacije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)