Studijsko putovanje studenata ukrajinistike iz Zagreba


Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske već godinama surađuje sa Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu posebno sa njegovim odjelom za ukrajinski jezik i književnost uz zajedničke aktivnosti. Studenti ukrajinistike sudjeluju u Ljetnim školama, manifestacijama, okruglim stolovima, prezentacijama knjiga u organizaciji UZRH. Pošto studentima ukrajinistike zbog rata u Ukrajini nije omogućeno studijsko putovanje u Ukrajinu, Ukrajinska zajednica RH i ove godine organizirala je programske posjete za grupu studenata ukrajinistike pod vodstvom Domagoja Kličika. Studenti su posjetili Slavonski Brod, Lipovljani, Vukovar i Zagreb kako bi se upoznali sa životom, radom i aktivnostima ukrajinske nacionalne manjine koja u tim krajevima živi već više od sto trideset godina, ne zaboravljajući kulturu i običaje svojih predaka.

Na studijskom putovanju 29. – 31. svibnja studenti su posjetili ukrajinske udruge, članice Ukrajinske zajednice RH u Lipovljanima gdje su bili dočekani sa pravim ukrajinskim pirogama, u Slavonskom Brodu su im članovi plesačke skupine otplesali niz ukrajinskih plesova od kojih se ističe hopak dinamični i atraktivni ukrajinski ples. U Vukovaru su posjetili novootvoreni Ukrajinski dom sa lijepo uređenim i suvremeno opremljenim društvenim prostorijama, au Zagrebu su posjetili izložbu ukrajinskih vezenih košulja i Veleposlanstvo Ukrajine u RH.

Na studijskom putovanju susreli su se i sa predstavnicima grkokatoličkog svećenstva koju su ih upoznali s duhovnim životom i tradicijama mještana.Tom prigodom posjetili su grkokatoličku crkvu Sv.Ane u Lipovljanima, grkokatoličku crkvu Krista Kralja i Manastir časnih sestara Vasilijanki u Vukovaru te Katedralu Presvetog Trojstva u Križevcima.

 

Manifestacije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)