Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske, uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, realizirala je projekt Ljetne škole ukrajinskog jezika i kulture – 2023. Djeca mlađe skupine  su se obrazovala i aktivno odmarala u Rogoznici, u objektu odmorišta “Crvenog križa” Županja, od 6. do 14. srpnja. A  učenici starije skupine  su sudjelovali od 14. do 22. srpnja 2023. Za obrazovno-odgojni program Ljetne škole i njegovo izvođenje bila je odgovorna dr.sc. Dariya Pavlešen, a tehnički organizator škole bio je Vlado Karešin.

Ovogodišnja Ljetna škola je nosila slogan “Pjesma slobode”, a obrazovni program je obuhvaćao sljedeće predmete: ukrajinski jezik i književnost, povijest i zemljopis Ukrajine, ukrajinski narodni i suvremeni ples, glazbena kultura, kao i različite kreativne radionice. Nastava se održavala prema rasporedu, a učenici su sudjelovali u radionicama prema svojim interesima. Nakon ručka i odmora pod nadzorom svojih voditelja, djeca su uživala u ljepotama Jadranskog mora i posjetila značajne znamenitosti Rogoznice. Patriotski duh došao je do izražaja na završnom koncertu, na kojem su učenici škole pokazali svoje znanje jezika i književnosti, izvedeni su ukrajinske narodne i suvremene pjesme i plesovi. Nakon završnog koncerta dodijeljene su svjedodžbe o završetku Ljetne škole i pohvalnica za izvrsne uspjehe. Učenici su bili ugodno iznenađeni darovima (setovima školskog pribora i knjigama) koje im je doniralo društvo “iDemo” (Zagreb).

Kao što iskustvo pokazuje, provođenje Ljetnih škola u Hrvatskoj za predstavnike ukrajinske nacionalne manjine donosi pozitivne rezultate. Upravo škola doprinosi razvijanju učeničkog interesa za narodno stvaralaštvo, narodnu glazbu i ukrajinski narodni ples. Tijekom druženja s prijateljima, učenici stječu iskustvo, produbljuju svoje znanje jezika i nisu ravnodušni prema povijesti svoje obitelji, podrijetlu, kulturi i tradicijama svojih predaka.”

 

Ljetna škola

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)